Pisava
PrintPDF

Ovčji sir

Ovčji sirZa izdelavo dobrega sira ni recepta, čeprav so surovine preproste. Ne zadostuje obrtniška spretnost, potreben je občutek, ki meji na umetnost. Izdelava sira je čudovit primer, kako pomembne so lahko malenkosti.

Sir z geografskim poreklom je tesno povezan z območjem, katerega ime nosi. Geografsko okolje vključuje prirojene naravne in človeške dejavnike, kot so podnebje, kakovost tal, lokalno znanje in izkušnje.

 

 

Ovčje mleko je nežnega, rahlo sladkega okusa in izredno hranljivo. Izplen pri izdelavi sira je 18 do 25 odstoten, kar pomeni, da za en kilogram ovčjega sira potrebujemo manj mleka kot pri izdelavi sira iz kravjega mleka.
V ovčjem mleku so vsi pomembni vitamini B skupine ter primerjalno z drugimi vrstami mleka največ D vitamina in kalcija. Kar izredno koristi pri težavah z osteoporozo in hitri rasti v najstniških letih. Maščobne kroglice v ovčjem mleku so manjše kot v kravjem, zato je lažje prebavljivo.


Najbolj slavni svetovni siri so izdelani iz ovčjega mleka: roquefort, pesorino romano, slana feta in drugi.


Kaj pomeni ekološki pridelek? Na kratko. To so naravni izdelki, proizvedeni pod posebnim nadzorom državnih inštitucij. Sir je izdelan iz mleka od živali, ki se pasejo od maja do novembra na pašnikih, ki niso gnojeni z umetnimi gnojili.
Prehrana in dodatki živalim so prav tako nadzorovani.

Komentar


Varnostna koda


Osveži

Povezave

Spletna stran www.robidicse.si uporablja piškotke. Z obiskom ter brskanjem po spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem...